"הנפש והגוף אינם ישויות נפרדות; הם שלובים זה בזה, המצב הבריאותי שלנו הם יצירתם המשותפת" – אלן לוקוס
כשאנחנו מדברים על גוף- נפש, נפש וגוף… למה אנחנו בעצם מתכוונים?
בתרגום למציאות היום יומית שלנו הכל מאוד פשוט – כשטוב לנו, קמנו עם מצב רוח מרומם, הדברים מסתדרים פחות או יותר כמו שאנחנו רוצים היום – סביר להניח שנרגיש טוב גם מבחינה פיזית.
מה קורה כאשר קמנו עם מצב רוח רע? קמנו באיחור, נכנסנו לפקק השנוא של הבוקר.. אולי מישהו עצבן אותנו בכביש? אולי המנהל נזף בנו בעבודה, אולי בכלל יש לנו מבחן חשוב עוד יומיים ואנחנו לא מספיקים להתכונן כמו שצריך?
איך נרגיש אז לדעתם? מניסיונכם? יכול להיות ש"פתאום" יתחיל לכאוב לנו הראש? יכול להיות שנתחיל להרגיש את הבטן מתעוותת? מתהפכת?
ומה קורה כאשר אנחנו חיים במצב של סטרס מתמשך? שבועות, חודשים … שנים? האם תהיה לדעתם השפעה על הבריאות שלנו?
למה בעצם? איך בפועל הקשר הזה נראה בתוך הגוף שלנו?
אחד המשפיענים הגדולים על מצב הבריאות שלנו הוא עצב הוואגוס. מדובר בעצב הארוך והמשמעותי ביותר בגוף, חלק חשוב במערכת העצבים האוטונומית שלנו שיוצא מהמוח ומעצבב את רוב האיברים שלנו בגוף.
קשה לתאר בקצרה את המשמעות העצומה שלו על הגוף שלנו. ובכל זאת אנסה לעשות זאת:
הוא שולט כמעט בכל הפעולות הלא רצוניות שלנו – הוא משפיע על הנשימה, על הדיבור, על הבליעה, על שלפוחית השתן, מערכת המין והרבייה, הוא שולט בפוריות. הוא גם שולט בדופק, לחץ הדם, העיכול ובריאות המעיים.
כשעצב הווגוס נמצא באיזון – הוא יעזור לנו להרגיש טוב. מצוין אפילו. הוא יתמוך בתפקוד במיטבי של מערכת החיסון שלנו, הוא ייצב את לחץ הדם שלנו, הוא יעזור לנו לישון יותר טוב ויתמוך במטבוליזם שלנו. הוא עוזר למנוע דלקות כרוניות!
הוא יאפשר לנו להיות יצירתיים יותר, מרוכזים יותר, הוא יעזור לנו לקבל החלטות מורכבות וחשובות!
הוא מעביר מסרים בין הבטן למוח: הוא מעצבב את המעיים ובכך בעצם מעביר מסרים מהמוח למעיים ולהיפך – מה שהופך בעצם את צמד המילים "תחושת בטן" לביטוי מגובה מדעית.
מה הפלא ש"תתהפך לנו הבטן" כאשר אנחנו לחוצים או מצוברחים? מה קורה כאשר עצב הווגוס יוצא מאיזון?..
כשעצב הואגוס לא מאוזן הוא עלול להשפיע על יצירת מחלות אקוטיות וכרוניות. הוא יגרום לנו לישון פחות טוב. הוא יכול לגרום למערכת העיכול שלנו לעבוד בצורה הרבה פחות יעילה. חוסר האיזון הזה יכול לגרום לכאבי ראש, מיגרנות, עצירות, חוסר איזון בלחץ הדם, דלקתיות כרונית בגוף ועוד ועוד..
כיצד ניתן לאזן את עצב הואגוס?
אז מה אתם יכולים לעשות כאן ועכשיו כדי לשמר על בריאות ואיזון העצב החשוב הזה?
1. תזונה מאוזנת משפיעה מאוד על עצב הווגוס. תבחרו טוב, תוכלו טוב. בריא וכמה שיותר טבעי.
2. שינה טובה תשפיע לחיוב על עצב הווגוס. תלכו לישון מוקדם והוא יודה לכם מאוד.
3. סטרס משפיע מאוד על עצב הווגוס. הדרך הכי פשוטה לאזן את עצב הווגוס היא להאט את הדופק. הגוף שלנו מרגיש את הנשימה שלנו ומתאים את קצב הלב בהתאם. כאשר אנחנו נושמים פנימה – שואפים אויר, קולטני החישה על הריאות שלנו מעבירים מידע דרך עצב הואגוס למוח וכשאנחנו נושמים החוצה ונושפים, המוח שולח מידע בחזרה דרך עצב הווגוס לגבי האטת או האצת קצב הלב.
4. פעילות גופנית – כל פעילות גופנית מפעילה ומגמישה את המערכת האוטונומית ומשפיעה על גמישות פעולת עצב הואגוס.
5. טיפול מגע/מסאג' – עיסוי בטן בפרט, יעזור מאוד לאזן את עצב הווגוס – תניחו יד אחת על השניה ותעסו את הבטן בתנועות רחבות ומעוגלות בכיוון השעון.
6. מדיטציה – אפילו במשך דקות בודדות ביום – ההתבוננות הזו פנימה, בשקט, ברכות תעזור להוריד את המגננות שלכם, את הפחדים ותחושת הכיווץ ותחבר לפתיחות, רוגע ואהבה.
עשו זאת ועצב הווגוס יחזיר לכם אהבה.
אהבתם את הכתבה? שתפו אותה עכשיו עם כל מי שאתם חושבים שהיא תועיל לו:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
Email