סויה שייכת למשפחת הקטניות(ואיתה גם חומוס, עדשים, שעועית ועוד) ונחשבת כמקור חלבון חשוב ואיכותי מבחינה בריאותית וסביבתית.
היא אחד המזונות הנחקרים ביותר וככל שהמידע הולך ומצטבר נראה כי כך גם גובר הבלבול בקרב הציבור, כאשר קולות שונים נשמעים בהקשרה – בזמן שרבים הבינו את יתרונותיה הבריאותיים, עדיין יש שמתייגים אותה כמסוכנת, מגבירה סיכון לסרטן, גורמת להתפתחות מינית מוקדמת ועוד ועוד..
אז היכן בעצם מסתתרת האמת?..
בואו נעשה קצת סדר:
סויה לא מעלה את הסיכון לסרטן השד!
משרד הבריאות שינה את ההמלצות שלו בנוגע לצריכת סויה והוציא נייר עמדה בנושא המבוסס על מאות מחקרים שבוצעו בעשור האחרון. צריכת סויה אינה מעלה את הסיכון להיארעות, הישנות או תמותה מסרטן השד! יותר מזה – רוב המחקרים מצביעים על כך שהיא עשויה לסייע במניעתו! בנוסף – עמדתה של הקרן העולמית לחקר הסרטן היא שצריכת סויה בקרב שורדות סרטן שד עשויה להפחית את הסיכון לתמותה.
סויה לא גורמת להתפתחות מינית מוקדמת!
הנחיות עדכניות של ארגוני הבריאות אינן מגבילות צריכת סויה גם בקרב ילדים, אלא מתירות את צריכתה כחלק מתזונה מגוונת! לא נמצא קשר בין צריכת סויה לבין התפתחות מינית מוקדמת, ויותר מכך – נראה שצריכתה בגילאי הגדילה מספקת יתרון בהפחתת הסיכון לחלות בסרטן שד בבגרות.
הסברים חלופיים לתופעה של התפתחות מינית מוקדמת כוללים עליה בהשמנה בקרב ילדים וחשיפה לחומרים דמויי אסטרוגן דרך הסביבה כגון: חומרי הדברה, ביספינול A ותרופות הורמונליות לבני אדם ולבע"ח בתעשיות המזון המגיעות בסופו של דבר גם למים ולקרקע.
סויה כן מגנה מפני אוסטיאופורוזיס!
הסויה עשירה בסידן – 100 גרם טופו מכילים 86 מ"ג סידן ושיעור הספיגה של הסידן מהטופו הוא –30%. לאחר גיל המעבר הסיכון לאוסטאופורוזיס עולה ומחקרים שנעשו בקרב אסיאתיות הראו שצריכת סויה מובילה לצפיפות עצם גבוהה יותר לאחר גיל המעבר. מחקרים נוספים שבדקו השפעה של איזופלבונים ('פיטואסטרוגנים'- דמויי אסטרוגנים צמחיים שבסויה), מצאו שיפור בצפיפות העצם.
סויה כן עוזרת נגד גלי חום
בעוד שבארצות המערב גלי חום בגיל המעבר הם תופעה יחסית שכיחה, ביפן שכיחותם נמוכה מאוד – מה שהוביל שהשארה שאיזופלבונים יכולים להשפיע לטובה על תסמין זה בשל ההשפעות דמויות האסטרוגן החלשות שלהם. מחקרים בנושא זה שבדקו תוספי תזונה של איזופלאבונים הראו הטבה בתדירות ו/או בחומרה של גלי החום בשיעור של 50%. ההשפעה מורגשת תוך מספר שבועות של שימוש.
סויה כן מגנה מפני מחלות לב
סויה נמצאה כמזון המיטיב עם בריאות הלב וכלי הדם במגוון מנגנונים כגון הורדת רמות כולסטרול ושומנים בדם והגברת הגמישות של כלי הדם וזאת בזכות הרכיבים התזונתיים הקיימים בסויה: איזופלאבונים, חלבון הסויה, סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון ושומן בלתי רווי מסוג אומגה 3.
סעיף אחרון חביב המוקדש לגברים שבינכם:
צריכת סויה לא משפיעה על רמות הורמוני המין בקרב גברים, ולא נמצא קשר בין צריכתה לבין ירידה בפוריות בקרב גברים בריאים ובקרב גברים בעלי בעיות פוריות. בנוסף לא נמצא קשר בין צריכת סויה לגינקומסטיה – הגדלת שד בגבר.
המסקנה:
כדאי לך מאוד להכניס בין 1-3 מנות סויה לתפריט היומי שלך. מנת סויה היא למשל:
כ100- גרם טופו (כשליש חבילה)
חצי כוס אדממה
כוס משקה סויה